Gemene Goed Balans

Het proces van het maken van een Gemene Goed Rapport en Balans geeft nieuwe inzichten en creëert waardevolle strategieën voor de toekomst. Daarbij creëert het volledige transparantie voor alle stakeholders.” Lisa Muhr, Joint Managing Director, Göttin des Glücks GmbH
Zo creëer je meer waarde en maak je dat zichtbaar
De Gemene Goed Balans maakt zichtbaar hoe duurzaam een bedrijf of organisatie is en wat haar bijdrage aan de samenleving is. Dat toont ze aan de hand van 4 waarden en hun invloed op 5 stakeholdergroepen.
De bijdrage aan het common good wordt beoordeeld met de Gemene Goed Matrix. In de Matrix wordt aan de hand van de 4 kernwaarden de impact van de organisatie gemeten op de verschillende groepen stakeholders:
- Welke impact hebben economische activiteiten op de algemene kwaliteit van leven, vandaag en voor toekomstige generaties?
- Welke aandacht wordt besteed aan menselijke waardigheid?
- Wordt sociale rechtvaardigheid bevorderd?
- Wordt ecologische duurzaamheid gegarandeerd?
- Worden bedrijfsdoelen democratisch en in samenwerking gerealiseerd? Hoe transparant is het proces?
Alleen als een bedrijf verder gaat dan de wettelijke voorschriften worden punten toegekend. Aftrek van punten vindt plaats als de onderneming schade toebrengt aan stakeholders of de omgeving.
Ook onderwijsinstellingen en lokale overheden kunnen een Gemene Goed Balans opstellen, net als bedrijven.
De Gemene Goed Economie is door het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) erkend als hèt model voor de verspreiding van een ethisch economisch systeem in Europa. Zie ook EESC statement
Hoe je een Gemene Goed Balans publiceert
Er zijn drie stappen nodig om een Gemene Goed Balans te publiceren: 1) stel een Gemene Goed Rapport op, 2) laat de resultaten auditen en 3) publiceer de Gemene Goed Balans. Voorwaarde voor het publiceren van de Balans is een geldig lidmaatschap van een erkende ECG-vereniging.
Voordelen
Het opstellen van een Gemene Goed Balans heeft voordelen op vele vlakken – binnen de organisatie, in de markt, en binnen de bredere samenleving.
Word lid: Maak kennis met ons. Woon een bijeenkomst bij. Werp een blik op een Gemene-Goed-Balans. Ontdek hoeveel gemene-goed er al binnen jouw organisatie is.
Ontdekkingsfase: Word onderdeel van een mondiaal netwerk. Werk samen en deel ervaringen over hoe zaken te doen op een meer ethische wijze. Weet dat je lidmaatschapsbijdrage het mogelijk maakt de Economy for the Common Good verder te ontwikkelen,
Het Common Good-Rapport geeft de status quo weer van de ethiek en duurzaamheid van alle economische activiteiten vanuit een 360° perspectief en markeert het begin van een langetermijn ontwikkelingsproces.
Externe auditing: Je krijgt onafhankelijke feedback op je Common Good-Rapport, dat kwaliteit en vergelijkbaarheid garandeert.
Common Good-Balans: Maakt de bijdrage aan het gemeenschappelijke belang zichtbaar; de Balans is het resultaat van het Common Good-Rapport en de externe auditing. Om op koers te blijven adviseren wij dat je elke twee jaar een Common Good-Rapport opstelt en deze laat auditen.
Voordelen voor de organisatie
+ 360° duurzaamheid management
+ relatiemanagement
+ motivatie op de werkvloer
+ innovatie
Voordelen in de markt
+ meer aantrekkelijk voor klanten
+ onderscheidend vermogen t.a.v. concurrentie
+ verbeterde profilering
+ coöperatie
+ netwerk
Voordelen voor de maatschappij
+ gemeenschappelijke waarden
+ kwaliteit van leven
+ behoud van natuur en milieu
+ eerlijke en duurzame producten
Gemene Goed Pioniers: Leidend door voorbeeld
Gemene Goed Bedrijven waarderen de toegevoegde waarde van een holistische benadering. Zij zijn pioniers in duurzaam zakendoen dat menselijke waardigheid respecteert. Transparantie is voor hen een kernwaarde: hun Gemene Goed Balans geeft een uitgebreid overzicht van hoe een betere wereld vorm te geven is. Neem eens een kijkje naar deze voorbeelden hier.
Marktprofiel
Gemene Goed Economie
Supporter bedrijf
Bedrijven die hun eerste stappen zetten met de Gemene Goed Economie met hun eerste Gemene Goed Balans, en die een ECG-lidmaatschap betalen, kunnen publiekelijk worden erkend als een ‘supporter-organisatie’. Zij kunnen een introducerend rapport schrijven als voorloper van de Gemene Goed Balans.

Gemene Goed Economie
Geaudit Gemene Goed Bedrijf
Bedrijven die een Gemene Goed Rapport en Balans hebben opgesteld en deze hebben laten auditen worden erkend als een ‘Geaudit Gemene Goed Bedrijf’. Geaudite bedrijven kunnen deze identificatie benutten, evenals de punten die zij hebben gescoord, zelfs op productniveau